Siber Zorbalık: Nedir Ve Nasıl önlenir

 Siber zorbalık, cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletler gibi dijital cihazlar üzerinde gerçekleşen zorbalıktır. Siber zorbalık SMS, mesaj ve uygulamalar yoluyla veya çevrimiçi olarak sosyal medya, forumlar veya insanların içerik görüntüleyebildiği, katılabildiği veya paylaşabildiği oyunlar aracılığıyla gerçekleşebilir. Siber zorbalık, başka biri hakkında olumsuz, zararlı, yanlış veya kötü içerik göndermeyi, paylaşmayı içerir. Utanç veya aşağılanmaya neden olan başka biri hakkında kişisel veya özel bilgilerin paylaşılmasını içerebilir. Bazı siber zorbalıklar sınırı aşarak yasa dışı veya suç teşkil eden davranışlara yol açar.

Siber zorbalığın meydana geldiği en yaygın yerler şunlardır:

  • Facebook, Instagram, Snapchat ve Tik Tok gibi Sosyal Medya
  • Mobil veya tablet cihazlarda yazılı mesajlaşma uygulamaları
  • İnternet üzerinden çevrimiçi sohbet
  • Reddit gibi çevrimiçi forumlar, sohbet odaları ve mesaj panoları
  • E-posta
  • Çevrimiçi oyun toplulukları
Siber Zorbalık: Nedir Ve Nasıl önlenir

SİBER ZORBALIK ÖRNEKLERİ

  • Dışlama, birini kasıtlı olarak dışarıda bırakma eylemidir. Dışlama , yüz yüze zorbalık durumlarında mevcuttur , ancak bir kurbanı hedef almak ve zorbalık yapmak için çevrimiçi olarak da kullanılır. Örneğin, çocuğunuz diğer arkadaşlarının dahil edildiğini gördüğünde veya ortak arkadaşları içeren mesaj dizilerinin veya konuşmalarının dışında bırakıldığında gruplara veya partilere dışlanabilir/davet edilmeyebilir.
  • Taciz, pek çok siber zorbalık türünün içine düştüğü geniş bir kategoridir, ancak genellikle birine zarar vermek amacıyla gönderilen, sürekli incitici veya tehdit edici mesajlar kalıbına atıfta bulunur.
  • Hile, ek bir aldatma unsuru ile gezmeye benzer. Bu durumlarda, zorba hedefleriyle arkadaş olacak ve onları sahte bir güvenlik duygusuna kaptıracaktır. Zorba, hedefinin güvenini kazandıktan sonra, bu güveni kötüye kullanır ve kurbanın sırlarını ve özel bilgilerini bir üçüncü şahıs veya birden fazla üçüncü şahısla paylaşır.
  • Siber taciz, hedeflenen çocuğa fiziksel zarar verme tehditlerine kadar uzanabilen, özellikle ciddi bir siber zorbalık biçimidir. Yalan suçlamalar, tehditler içerebilir. Bu ceza gerektiren bir suçtur ve fail için uzaklaştırma emri, denetimli serbestlik ve hatta hapis cezası ile sonuçlanabilir .
  • Trolleme, bir zorbanın internette kışkırtıcı yorumlar yayınlayarak kasıtlı olarak başkalarını üzmeye çalışmasıdır. Trollük her zaman bir siber zorbalık biçimi olmayabilir , ancak kötü niyetli ve zararlı niyetle yapıldığında siber zorbalık için bir araç olarak kullanılabilir. Bu zorbalar kurbanlarından daha kopuk olma eğilimindedir ve kişisel bir ilişkileri yoktur.
Siber Zorbalık: Nedir Ve Nasıl önlenir


siber zorbalık

Siber Zorbalığın öğrenciler üzerinde etkisi

İnternet, öğrencilerin bilgiye saniyeler içinde erişmesini sağlar. Bu, öğrencilerin dünyasını genişletti. Ancak yeni teknoloji beraberinde yeni sorunları da getiriyor. Siber zorbalık bu sorunlardan biridir ve okullar için büyük bir sorundur. Siber zorbalık Araştırma Merkezi  siber zorbalığının neden olana şeyi “kasıtlı ve tekrarlanan olaylar çerçevesinde bilgisayarlar, cep telefonları ve diğer elektronik cihazların kullanımı sebep olmuştur” açıklamıştır. 2019 yılında yapılan bir çalışmada, öğrencilerin yüzde 37'ye kadarı siber zorbalığa uğradığını bildirdi. Siber zorbalıkla mücadelede en büyük adım önlemedir. Siber zorbalığın belirtilerini fark ederek, potansiyel zararı başlamadan durdurabiliriz. 

Siber Zorbalık: Nedir Ve Nasıl önlenir



Cihaz Kullanımında Azalma

Siber zorbalığın en büyük göstergelerinden biri, cihazlarını kullanmanın azalmasıdır. Bir çocuk aniden bir cihaza ilgisiz görünüyorsa, bu onların saldırıya uğradığının bir işaretidir. Ayrıca, çocuk telefonun veya bilgisayarın fişinitamamen çekmek isteyebilir. Teknolojiyi kullanmak çocuğun kendisini huzursuz ve güvensiz hissetmesine neden olabilir. Öğretmenler , öğrencilerinin teknolojiyi nasıl kullandıklarını inceleyerek yardımcı olabilir. Bu farkındalık, öğretmenlerin çevrimiçi zorbalığa işaret eden değişiklikleri tespit etmesine yardımcı olur. 

Sosyal Medyadan Ani Çekilme

Bazen zorbalığa uğrayan öğrenciler sosyal medyadan tamamen çekilirler. Facebook veya Instagram profillerini aniden silebilirler. Ebeveynler, çocuklarının tüm hesaplarının farkında olmalıdır. Bu şekilde, herhangi bir ani değişimi izleyebilirler. Ayrıca, zorbalığa uğrayan öğrenciler bazen sosyal medya hakkında konuşma biçimlerini büyük ölçüde değiştirir. Bir öğretmen farkına varırsa , sosyal medyadaki varlıkları hakkında bir öğrencinin velisiyle görüşmelidir. 

Duygusal Değişiklikler

Hayal kırıklığı ve üzüntü genellikle siber bir saldırıya işaret eder. Zorbalığa uğrayan öğrenciler genellikle depresyon ve kaygı belirtileri gösterirler. Diğer duygusal değişiklikler arasında ani öfke ve öfke patlaması yer alır. Bunlar korku ve kapana hissinin bir sonucu olabilir. Bununla birlikte, bir eğitimci için duygusal değişiklikleri tespit etmek bazen en zor olanıdır. Bu nedenle, konsantre olma zorluğunun kaygı ve depresyon belirtisi olduğunu bilmek önemlidir . Başka bir işaret kendine zarar verme davranışıdır. 

İletişimde isteksizlik

Bir çocuk gergin olabilir ve bir ebeveyn veya öğretmenle konuşmak istemeyebilir. Bu, özellikle sosyal medya hakkında konuşurken olabilir. Genellikle bir yetişkinin tepkisinden korkarlar. Ayrıca, daha karmaşık bir durum yaratmak istemeyebilirler.  öğrencileri için açık, rahatlatıcı bir alan oluşturarak bunu önleyebilir . Ek olarak, öğretmenler öğrencileri çevrimiçi zorbalığı bildirmeye teşvik etmelidir. 

Siber zorbalığın etkileri


1. Düşük özgüven
Siber Zorbalık: Nedir Ve Nasıl önlenir

Siber zorbalık , kurbanların özgüvenini etkiler . Çevrimiçi istismara uğrayan bireyler, güvensiz hale gelebilir ve düşük öz saygıya sahip olmaya başlayabilir. Bu, özellikle bu tür tacizlerin fiziksel görünümlerine yönelik olduğu durumlarda geçerlidir.

Görünüşleri nedeniyle “trollenen” gençler ve genç yetişkinler vücutlarından hoşlanmamaya başlayabilir. Bu, kendilerini başkalarına daha az çekici olarak gören bu bireylere dönüşecektir. Toplum içinde görünmekten veya başkalarıyla sosyal olarak etkileşimde bulunmaktan utanmaya başlayabilirler.

2. Notları düşürmek

Siber zorbalığın etkileri genellikle bireyin yaşamının her alanında kendini gösterir. Öğrenciler için bu, notlarında açıkça görülebilir. Siber zorbalar ve kurbanları genellikle okulda başarısız olmaya başlar.

Bu, bir zamanlar zevk aldıkları etkinliklere olan ilginin kaybolmasına bağlanıyor. Siber zorbalık yaşayan kişiler okumayı bırakabilir.

3. Depresyon

Siber zorbalık kurbanları genellikle stresle ilgili çeşitli koşullara yakalanır. Anksiyete ve depresyon bu koşullardan sadece birkaçıdır. Mağdurlar kendilerine olan güvenlerini kaybetmeye başladıklarında, bu onların ruh sağlıklarına zarar verir.

Birçok siber zorbalık kurbanının daha fazla alay konusu olmaktan korktuğu için konuşmadığını düşündüğünüzde, neden kendilerini yalnız ve depresif hissetmeye başladıklarını anlamak kolaydır. Birey üzüntü ve hoşnutsuzlukla karşılaştığında, zamanla depresyona girebilir.

Zorbalığa Uğrayan Kişiye Nasıl Yardım Edilebilir?

  • kişiyi dinleyebilir ve konuşmaya, hatta yardım etmeye hazır olduğunuzu bilmesini sağlayabilirsiniz. Zorbalığa maruz kalan bir kişi bunun hakkında konuşmakta zorlanabilir. kişi zorbalık hakkında onunla konuşabilecek başka insanlar olduğunu söylemeyi düşünün. Ayrıca, kişiyi bir okul danışmanına, psikoloğa veya başka bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirmeyi düşünebilirsiniz.
  • kişiye neler yapabileceği konusunda tavsiyelerde bulunun. Kişinin gerçek bir durumda ne yapacağını bilmesi için çocuğa rehberlik ederken rol oynamayı ve bir zorbalık olayını canlandırmayı dahil etmek isteyebilirsiniz.
  • Zorbalığı durdurmaya yardım etmeye kararlı olduğunuzu göstermek için kişiye destek verin.

Siber Zorbalığı Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Siber zorbalığı önlemek için herkesin alabileceği önlemler vardır. Gençler özellikle cep telefonu numaralarını veya e-posta adreslerini veya diğer sosyal medya iletişim bilgilerini verirken dikkatli olmalıdırlar. Mağdur, tehdit edici veya rahatsız edici e-postalara yanıt vermemelidir, çünkü bu yalnızca zorbayı teşvik edecektir. Bir sohbetteki veya çevrimiçi tartışmadaki diğer kişiler rahatsız olursa, konuşmayı bırakın. Zorbaların kurbanlarına karşı kullanabilecekleri bilgileri görmelerini engelleyeceğinden, sosyal ağ sitelerindeki gizlilik ve güvenlik ayarlarından yararlanın.

Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad