Bilgisayarınızın Hacklendiğini Nasıl Anlarız? bu sorunun cevabını bulmaya çalışacağız.


rika Birleşik Devletleri'ndeki kolonyal boru hattı saldırısı, 2021'in şimdiye kadarki en önemli siber suç saldırılarından biridir. Fidye yazılımının kullamımı saldırıları ve veri ihlalleri her yıl daha yaygın hale geliyor. Hackerlar sadece şirketleri hedef almakla kalmadı ayrıca bireysel hesapları ele geçirmek için harekete geçtiler. Bilgisayar korsanlarının saldırılarından kaçınmak için, her zaman tetikte kalmalısınız. Sonuç olarak, güvenliği göz ardı edilmiş bir bilgisayarı tekrar gerekli programları yuklemeye teşvik etmek isterim . Okumaya devam ederken, saldırıya uğramış olduğunu anlamanız için siber güvenlik uzmanı olmanıza gerek olmadığını anlayacaksınız.

Bilgisayarınızın Hacklendiğini Nasıl Anlarız?

Saldırıya uğramış bir bilgisayar genellikle kendini mümkün olduğunca uzun süre gizlemeye çalışır. Bilgisayarınızın garip davrandığına dair işaretler arayın. Bilgisayarınızın saldırıya uğrayıp uğramadığını anlamanıza yardımcı olacak birkaç ipucu.

İçindekiler

klemediğiniz Yeni Yazılım veya Programlar Çalışıyor Görünüyorsa

Yeni bir pencere açmak için Başlat Menüsüne gidin ve Program Ekle veya Kaldır yazın Bilgisayarınızda yüklü olan tüm programların bir listesi burada bulunur. Kendinizin yükledikleri dışında  programları  arayın. İşletim sisteminize yüklenmiş olan tüm kötü amaçlı programlar burada görüntülenecektir.

not: benim bilgisayarımın dili ingilizce olduğu için ekran görüntüleri ingilizcedir.


Yeni Yazılım veya Programlar Görünüyor

Şifreleriniz Çalışmıyor ve Biri Sizi Hesabınızdan Banlamışsa

Eğer bilgisayarınıza veya bir web sitesine giriş  yaparken  , bir bilgisayar korsanı şifreyi değiştirmiş olabilir. Parolanızı yetkisiz bir şekilde ele geçirmiş ve erişim sağlamak için kullanmışlarsa;

hesabınızı kontrol altına almaya çalışın şifrenizi değiştirebilirsiniz eğer hackerler hesabınızı ele geçirmişlerse sizi dışarda bırakıp hesabınıza erişimi keseceklerdir. 

Biri sizi hesabınızdan kilitledi

Rehberinizdekiler Sizden İstenmeyen E-postalar veya Mesajlar Alıryorsanız

Yakın arkadaşlarınızdan, aile üyelerinizden veya akrabalarınızdan biri sizden spam e-posta veya mesaj bildirebilir. Bu, bir bilgisayar korsanının hesabınıza erişimmiş ve adınıza mesajlar göndermiş olabileceği anlamına gelir.

Şüpheli girişlerle ilgili herhangi bir uyarı alıp almadığınızı görmek için e-postalarınızı inceleyin Bir web uygulaması olağandışı oturum açma girişimleri algılarsa, genellikle sizi bilgilendirir. Bu bildirim bir SMS veya e-posta uyarısı şeklinde gelebilir , bu nedenle ikisini de kontrol ettiğinizden emin olun.

Spam Mesajlar

Bilgisayar Ağı Etkinliğiniz Arttıysa

Görev Yöneticisi'ni açın ve bilgisayarınızda çalışmakta olan tüm işlemlerin bir listesini görmek için Daha Fazla Ayrıntı'yı seçin Azalan tüketim sırasına göre sıralamak için  sütununa tıklayın .

Yüksek ağ trafiği olan her şeyi arayın Bu, kötü niyetli bir programın uzak bir bilgisayar korsanına izleme verilerini ve istatistiklerini ilettiğini gösterir .

Bilgisayar Ağı Etkinliği Artışı

Can Sıkıcı Pop-up'lar ve Mesajlar Almaya Devam Ediyorsa

Bir hata mesajıyla kesintiye uğrarsanız, bilgisayarınıza virüs bulaştığını varsayabilirsiniz. Bu virüs , bilgisayarınızı kullanmanızı engellemeye çalışır .

Bu açılır mesajlar, çalışmanızı engelleyecek kadar çok sayıda görünebilir. Sonuç olarak, bilgisayarınız çökecek.

Can sıkıcı Pop-up'lar

Bazı Bilinmeyen Programlar Yönetici Olarak Çalıştırmak İçin Erişim İstiyorsa

Yönetici Olarak Çalıştır , bir programa yönetici erişimi sağlayan bir Windows özelliğidir. Bir program yönetici erişimi elde etmeye çalışırsa, Windows 10 bizi hemen uyarır. Çoğu durumda, bu erişimi yalnızca güvenilir kaynaklara verirsiniz.

Ancak bu yönetici olma  istekleri sürekli olarak almaya devam ederseniz bir bilgisayar korsanının bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını gösterir. Erişimi reddetmeye devam ettiğiniz sürece üstünlük sizdedir, 

bilinmeyen program, yönetici olarak çalıştırmak için erişim istemeye devam ediyor.

venlik Duvarınızın Kapalı Olduğuna Dair Bildirim Almaya Devam Ediyorsanız

Bir saldırgan bilgisayarınıza erişim kazanırsa, saldırgan güvenlik duvarını devre dışı bırakır . Siber güvenlik uzmanları, ağı dış saldırganlardan korumak için güvenlik duvarları tasarlar.

Windows 10, ağınızdaki veya PC'nizdeki güvenlik duvarının kapalı olup olmadığını size bildiren yerleşik bir özellik içerir Bu bildirimi almaya devam ederseniz, bir saldırgan bilgisayarınıza erişmeye çalışıyor demektir.

Güvenlik Duvarı Bildirimi

Anti-Virüs Yazılımınız Etkin Olarak Ayarlasanız Bile Devre Dışı Kalmaya Devam Ediyorsa

Bir güvenlik duvarı gibi virüsten koruma yazılımı, sizi bilgisayar korsanlarından ve virüslerden korur. Arka planda her zaman bir virüsten koruma programı çalışır . Şüpheli dosyalar ve etkinlikler için ağınızı ve dosya sisteminizi takip eder.

Kötü amaçlı bir program, tespit edilmeyi önlemek için virüsten koruma yazılımınızı devre dışı bırakarak gizlenir. Ayrıca, etkinleştirseniz bile tekrar devre dışı bırakır.

Antivirüs devre dışı kalmaya devam ediyor

Fareniz veya Klavyeniz Kendi Kendine Hareket Ediyor Görünüyorsa

Daha önce uzak bağlantı hizmetlerini kullandıysanız, bir kullanıcının bilgisayarınızda oturum açabileceğinin farkındasınızdır. Güvenliği ihlal edilmiş bir üçüncü taraf masaüstü paylaşım aracı kullanıyor olabilirsiniz. Bunu kendi avantajına kullanarak saldırgan bilgisayarınıza da bağlanabilir.

Ekranın, klavyenin ve farenin kontrolünü ellerine alabilirler. Bu onların ekranınızı kontrol etmelerini sağlayacaktır Bu tür programları tespit etmenin en iyi yolu bir virüsten koruma programı kullanmaktır .

Bilgisayarınız Yavaşlıyor veya Çöküyor, Hatta Donarak Duruyorsa

Bilgisayarınız donarsa veya çökerse, bilgisayar korsanı büyük olasılıkla kötü amaçlı bir program yüklemiştir. Bazı işlemler, saldırıya uğramış bir bilgisayarın arka planında çalışıyor olabilir. CPU'nuzun ve belleğinizin büyük bir bölümünü tüketme eğilimindedirler .

İnternet Tarayıcınızın Yeni Bir Sekmede Çalışıyorsa

Bu tür bilgisayar korsanlığı, tıklama hırsızlığı olarak da bilinir Bir saldırgan, tarayıcınızda özel bir ana sayfa ayarlayacaktır. Ana sayfayı, sizi ilk bakışta tıklamaya ikna etmek için mümkün olduğunca özgün görünecek şekilde tasarlarlar.

Sizi tıklamaya ikna etmek için sosyal medya hesaplarınıza bağlantılar sağlayabilirler Tıkladığınızda şüpheli bir web sitesine yönlendirilirsiniz. Bu yeni site, diğer şeylerin yanı sıra hesap bilgilerinizi girmenizi gerektiriyorsa.

Saldırgan, parolanızı onlara göndermeniz için sizi bu şekilde ikna eder.

İnternette Gezinirken Şüpheli Sayfalara Yönlendiriliyorsanız

Bir bilgisayar korsanı ağınıza erişim elde ettiyse, tarayıcınızı istedikleri herhangi bir web sitesine yönlendirebilirler. Orjinal görünecek şekilde tasarlanmış bir sahte websitesi yaparlar Bu site sizden hesap bilgilerini veya kredi kartı bilgilerini girmenizi isterse dikkatli olun.

Şüpheli Sayfaya Yönlendirildi

Birçok Virüsü Tespit Eden Bilinmeyen Bir Antivirüs Programından Sürekli Bildirim Alıyorsunuz

Bu, hata mesajlarını tıklamanızı sağlamak için kişiselleştiren bir bilgisayar korsanının başka bir örneğidir. Hedeflenen demografiye dayalı olarak sizin için karmaşık mesajlar oluştururlar. Bu mesajlar , ne anlama geldiklerini öğrenmek için onları tıklamanız için sizi cezbederler .

Örneğin, hemen harekete geçmen gerektiğini belirten bir mesaj alırsan, ona tıklarsan. Bunu yaptığında, arka planda kötü amaçlı bir program yüklenecek ve hack'i tamamlayacak.

Bilinmeyen antivirüsten Bildirim Almaya Devam Edin

Tüm Dosyalarınız Kayboldu ve Kısayollar, Sahte Önemsiz Dosyalarla Değiştirilmişse

Buçok büyük ihtimalle bir fidye yazılımı saldırısının sonucudur. Fidye yazılımı saldırıları her yıl artıyor. 2021'de olay başına ortalama dijital fidye 6500 dolardı .

Fidye yazılımı, tüm veri dosyalarınızı şifreler ve kilitler. Kilit açma anahtarını almak için genellikle belirli bir hesaba para göndermeniz gerekir.

Görev Yöneticisi Artık Erişilemiyorsa

Görev Yöneticisi  bilgisayarınız hakkında zengin bilgiler ortaya çıkarır. Ayrıca, potansiyel olarak tehlikeli programları belirlemenize yardımcı olurlar.

Bir hata mesajı veya kendi kendine kilitlenen pencere olup olmadığına bakın. 

yakalanmamak için görev yöneticisine erişimi bile devre dışı bırakabilirler .

Banka Hesap Özetinizde Bilinmeyen Satın Almalar Varsa

Bilinmeyen para çekme işlemleriyle ilgili olarak bankanızdan bir bildirim almış olabilirsiniz. Bu, bir bilgisayar korsanının banka hesaplarınıza erişim kazandığı ve paranıza el koyduğu anlamına gelir.

Ayrıca banka ekstrelerinizi de tarayabilirsiniz. Yapmadığınız şüpheli işlemleri araştırın

SSS(Sıkça Sorulan Sorular)

Biri beni teknik destekten aradı ve bilgisayarımın saldırıya uğradığını söyledi.

Başlangıç ​​olarak, sizi bilgisayarınız için arayanlara asla inanmayın. Önce bu makalede açıklanan yöntemlerin tümünü kullanın. Tek amacı paranızı çalmak olan sahte telefon görüşmelerinin kurbanı olabilirsiniz.

Dolandırıcılar karmaşık planlar tasarlar ve kişisel bir yalanlar ağı örer. Kendi özgür iradenle para vermen için seni ikna etmeye çalışırlar. Dolandırıcılık aramaları tüm dünyada daha yaygın hale geliyor dikkatli olun.

Biri beni arayıp bilgisayarımın saldırıya uğradığını söylediğinde ne yapmalıyım? Bilgisayarım hacklendi mi?

Sakin olun ve kimlik isteyin. Kişisel bilgilerinizi asla telefonda vermeyin. Bunun yerine, teknoloji konusunda güvenebileceğiniz birini tanıyorsanız, onlardan yardım isteyin. Arayan kişiye güvenmiyorsanız, onlara hiçbir kişisel bilgi vermeyeceğinizi söyleyin.

Kişisel bilgilerim çevrimiçi olarak sızdırılır mı? hackleniyor muyum?

İnternet üzerinden çok sayıda veri sızıntısı oldu. Bu rakamlara göre, yalnızca 2020'de 1001'den fazla kayıtlı veri ihlali yaşandı Bu veri ihlalleri , o yıl toplamda 155,8 milyondan fazla insanı etkiledi .

Tipik olarak, bir bilgisayar korsanının verilerinizi sızdırıp sızdırmadığını belirlemek için yetkili servisleri arayabilirsinizBilgilerinizin güvenliğinin ihlal edildiğini fark ederseniz, yapabileceğiniz en iyi şey şifrelerinizi hemen değiştirmektir .

Kendimi hackerlardan nasıl korurum?

Bilgisayar korsanları sürekli olarak bilgi ve kişisel verileri çalmaya çalışıyor. Ransomware, siber suç dünyasında önemli bir oyuncu.  Bilgisayar korsanları yalnızca 2021'de en az 45 milyon dolarlık fidye parası topladı Uzmanlar her zaman aşağıdaki önlemleri almanızı önerir.

  1. Şifreleri sık sık değiştirin.
  2. Mümkün olduğunda Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamayı kullanın.
  3. Yalnızca güvenilir uygulamaları kullanın.
  4. Spam iletilerdeki bağlantılara asla tıklamayın.
  5. Ev ve ofis ağınızda güvenlik duvarları kurun.
  6. Tanınmış anti-virüs programlarını yükleyin .
  7. Mümkün olduğunda halka açık ücretsiz Wi-Fi erişim noktalarına bağlanmaktan kaçının.
  8. hacklenirseniz  son çare olarak uzaktan kilitleme ve silme özelliklerini kullanın.